Αϋπνία: Πώς αντιμετωπίζεται;

Η αϋπνία αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς από εμάς και σίγουρα επηρεάζει την ποιότητα της καθημερινότητας μας. Ξέρατε ότι το 90% των ανθρώπων θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με τον ύπνο τους τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους; Ξέρατε ότι η αϋπνία, όταν γίνεται χρόνια, επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο την ψυχική αλλά και τη σωματική μας υγεία; Ξέρατε ότι υπάρχουν πρακτικοί και φυσικοί τρόποι να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να πέσει για ύπνο; Διαβάστε παρακάτω έξι πρακτικές συμβουλές που διευκολύνουν τον ύπνο και φτιάξτε ένα μικρό ατομικό πρόγραμμα που θα σας βοηθήσει σταδιακά να κοιμάστε καλύτερα. 


1. Πρόγραμμα ύπνου. 
Σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, όμως εφαρμόζοντας για ένα διάστημα ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, βοηθάμε τον οργανισμό μας να ξαναρυθμίσει το ρολόι του και να ξαναβρεί το ρυθμό του. Καθορίστε μία ώρα που ανταποκρίνεται στο καθημερινό σας πρόγραμμα και τις ανάγκες σας και προσπαθείστε να πέφτετε στο κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Σηκωθείτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα κα αν δεν έχετε χορτάσει ξεκούραση. Στην αρχή είναι δύσκολο, αλλά σιγά σιγά το σώμα σας θα λάβει το μήνυμα και θα σας ευγνωμονεί. 
2. Μεσημεριανός υπνάκος. 
Όσο εφαρμόζετε το πρόγραμμα ύπνου, προσπαθείστε να αποφύγετε τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν αισθάνεστε εξάντληση περιορίστε τη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου στα είκοσι λεπτά.
3. Το υπνοδωμάτιο. 
Σκεφτείτε το υπνοδωμάτιο σας, σαν το βασίλειο του ύπνου σας! Το κρεβάτι μας είναι ζεστό και βολικό και σε όλους μας αρέσει να διαβάζουμε, να βλέπουμε τηλεόραση και να μιλάμε στο τηλέφωνο ξαπλωμένοι. Όταν όμως έχουμε δυσκολίες στον ύπνο, είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε το κρεβάτι μας αποκλειστικά για τον ύπνο! Έτσι βοηθάμε τον εγκέφαλο μας να συνδέσει το υπνοδωμάτιο με τη δραστηριότητα του ύπνου και να αποκοιμηθεί πιο γρήγορα. 
4. Ζεστό μπάνιο. 
Πριν ξαπλώσετε, ένα ζεστό μπάνιο θα βοηθήσει το μυικό σύστημα να χαλαρώσει και να προετοιμαστεί για τον ύπνο. Αφήστε όλη την ένταση της ημέρας να φύγει από πάνω σας. Οραματιστείτε ότι το νερό παίρνει από πάνω σας όλα τα δυσάρεστα που σας βάρυναν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
5. Διατροφή
Υπάρχουν τροφές που λειτουργούν διεγερτικά για τον οργανισμό μας και απομακρύνουν την πιθανότητα να αποκοιμηθούμε ακόμα περισσότερο. Καφές, τσάι, νικοτίνη, αλκοόλ, βαρειά γεύματα, μπαχαρικά, αλάτι, φουντούκια, καρύδια και σοκολάτα είναι ανάμεσα στις τροφές που μας βάζουν σε κατάσταση εγρήγορσης. Δυο με τρεις ώρες πριν ετοιμαστείτε για ύπνο, αφεθείτε στη χαλαρωτική επίδραση μιας κούπας ζεστό γάλα ή στη θαυματουργή επίδραση που έχει στον οργανισμό το χαμομήλι και το τήλιο. Επίσης τα αυγά, τα μαλακά τυριά, το ψωμί και οι πίτες, το ρύζι και τα μακαρόνια μας βοηθάνα να χαλαρώσουμε. Αν θέλετε ένα βραδυνό σνακ, δοκιμάστε ένα τοστ ή μία μπανάνα. Η κρυφή χημεία των τροφών, μπορεί να μας βοηθήσει! 
6. Μην απελπίζεστε. 
Αν σε μισή ώρα δεν έχετε καταφέρει να αποκοιμηθείτε, σηκωθείτε από το κρεβάτι. Φορέστε ένα ζεστό και μαλακό ρούχο, πιείτε ένα ποτήρι γάλα, διαβάστε μερικές σελίδες από ένα μυθιστόρημα, φάτε κάτι (ένα μπισκότο ή μία φέτα ψωμί με βούτυρο) και ξαναδοκιμάστε μετά από λίγο. Στριφογυρίζοντας στο κρεβάτι, αυξάνεται ο εκνευρισμός και οι αρνητικές σκέψεις.

Όνειρα γλυκά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...