Βάζοντας όρια στους εφήβους

Οι έφηβοι δεν είναι ούτε παιδιά, ούτε ώριμοι ενήλικοι. Διεκδικούν με πάθος την ανεξαρτησία τους, την ισοτιμία μέσα στο σπίτι και την ελευθερία να αποφασίζουν για τον εαυτό τους, χωρίς να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στην ευθύνη που αυτά συνεπάγονται. Το αποτέλεσμα; απογοητευμένοι έφηβοι, θυμωμένοι και συχνά αντιδραστικοί και απελπισμένοι γονείς σε αδιέξοδο. Το μικρό μας μεγάλωσε και τακτικές του τύπου "θα το κάνεις επειδή το λέω εγώ" ή "η μανούλα ξέρει καλύτερα" δεν έχουν πια παρά αρνητικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα όμως το έφηβο μέλος της οικογένειας έχει ισχυρή ανάγκη για καθοδήγηση και όρια. Πώς θα ξαναβρεθεί ή χαμένη ισορροπία μέσα και έξω από το σπίτι; 

- διαλέξτε μία ήσυχη και ιδιωτική στιγμή για να μιλήσετε με το έφηβο παιδί σας. Εξηγήστε του ότι καταλαβαίνετε τις δυσκολίες της εφηβείας, τις ιδιαιτερότητες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Τονίστε του ότι παρά τις αλλαγές στη ζωή του είναι ακόμα μέλος της οικογένειας και πως σαν γονιός αισθάνεστε ότι κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται διαφορετικά. 

- Βάλτε τον έφηβο στο παιχνίδι! Ρωτήστε τον/την ποιές προσδοκίες θεωρεί φυσιολογικές για ένα άτομο της ηλικίας του, ποιές υποχρεώσεις θεωρεί ότι έχει μέσα στο σπίτι, απέναντι στην οικογένεια, τον εαυτό του και το σχολείο του. Ακούστε με προσοχή, υπομονή και ψυχραιμία χωρίς να διακόπτετε: δείξτε του ότι η άποψη του έχει σημασία για σας. 

- Εξηγήστε ότι πρόκειται να κάνετε κάποιες αλλαγές και τονίστε με κάθε ευκαιρία ότι το κάνετε με γνώμονα το καλό του και ότι η εμπιστοσύνη και τα προνόμια κερδίζονται βήμα βήμα. Να είστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι για αντιδράσεις και αντιστάσεις. Φυσικά, ο έφηβος σας δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα της "εξουσίας" σας!

- Ορίστε τους κανόνες και τα όρια που θα ισχύουν με ευελιξία και μικρές υποχωρήσεις χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα. Θυμηθείτε: ορίστε όχι μόνο τις υποχρεώσεις αλλά και τα προνόμια και τις ελευθερίες του εφήβου: δεν ανακοινώνετε μία λίστα από μέτρα αλλά ένα νέο πρότυπο συμπεριφοράς μέσα στο σπίτι που θα περιλαμβάνει περιορισμούς αλλά και θετικά στοιχεία. 

- Ορίστε συγκεκριμένες συνέπειες. Αποφύγετε τις αυστηρές τιμωρίες και τις σοβαρές στερήσεις! Ωστόσο, θα πρέπει να παραμείνετε σταθεροί στην απόφασή σας. Αν ,για παράδειγμα, αποφασίσετε να στερήσετε στον έφηβο τη σαββατιάτικη βόλτα, φροντίστε να τηρήσετε την απόφασή σας προκειμένου να περάσετε το σωστό μήνυμα. 

- Επαναδιαπράγματευση ξανά και ξανά. Δώστε στον έφηβο κίνητρα και ευκαιρίες διαπραγμάτευσης. Συνεργαστείτε μαζί του για να θέσετε κοινούς στόχους αλλά και κοινές επιβραβεύσεις. 

Σε κάθε περίπτωση εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για θετική ενίσχυση και ανατροφοδότηση, πείτε στο παιδί σας τί αισθάνεστε, επαινέστε το για τις επιτυχίες του και παρηγορήστε το για τις αποτυχίες του. Μην ξεχνάτε ότι η εφηβεία είναι αρκετά δύσκολη... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...