Η Ψυχολογία της Ευτυχίας. Υπάρχει;

Πριν από μερικά χρόνια ο James Montier έκανε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για την ανατομία της ευτυχίας εκδίδοντας την αναφορά "Η Ψυχολογία της Ευτυχίας: 13 βήματα για μία καλύτερη Ζωή". Ερευνώντας τη βιβλιογραφία ο Montier κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: 


H ευτυχία μας προσδιορίζεται κατά 50% από τη γενετική μας αφετηρία. Δηλαδή: κάποιοι από μας είναι γενετικά προδιατεθειμένοι να είναι πιο χαρωποί, πιο κεφάτοι και να ευτυχούν ευκολότερα. Το άλλο μισό της ευτυχίας μας αποδίδεται κατά 10% στις συνθήκες της ζωής μας που συμπεριλαμβάνουν το φύλο, την ηλικία, την προσωπική μας ιστορία και την οικονομική μας κατάσταση. Ναι, μόνο το 10% λέει ο Montier. Τέλος, το 40% της ευτυχίας μας αποδίδεται στην προσωπική και σκόπιμη δραστηριότητα μας. 
Το μήνυμα του Montier ήταν σαφές: αφού δεν μπορούμε τίποτα να κάνουμε για τη γενετική μας κληρονομιά  και λίγα μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε δραστικά τις συνθήκες της ζωής μας (τί μπορεί να κάνει κανείς για να αλλάξει την ηλικία του;) τί μένει; Να συγκεντρώσουμε τις ενέργειες και την προσοχή μας στο κομμάτι εκείνο της δυνατότητάς μας να γίνουμε ευτυχισμένοι που πραγματικά μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Υποστηρίζοντας πως σε μεγάλο βαθμό, η ευτυχία είναι επιλογή, προτείνει 13 συγκεκριμένες ευτυχισμένες στρατηγικές, που είναι στο χέρι μας. 
  
Τα 13 βήματα που προτείνει είναι:
1. μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. 
2. επιδιώξτε στενές διαπροσωπικές σχέσεις: οι άνθρωποι με τουλάχιστον πέντε στενές σχέσεις, δηλώνουν πιο ευτυχισμένοι από αυτούς με λιγότερες. 
3. Κάντε σεξ: κατά προτίμηση με κάποιον που αγαπάτε. 
4. Ασκηθείτε συστηματικά και φροντίστε το σώμα σας. Ευτυχία και ευεξία πάνε χέρι χέρι. 
5  Κοιμηθείτε αρκετά και καλά. 
6. Βάλτε ρεαλιστικούς στόχους και κυνηγήστε τους. 
7. Πάρτε ικανοποίηση από τη δουλειά σας. 
8. Μπείτε σε μία ομάδα. Ομάδα γονέων, ομάδα ψυχοθεραπείας, ομάδα κοινωνικής δράσης. Μοιραστείτε ένα κοινό στόχο με άλλους ανθρώπους. 
9. Αφήστε το παρελθόν πίσω σας. 
10. Ευχαριστηθείτε τη ρουτίνα. Χωρίς να την αφήσετε να καταλάβει εξ ολοκλήρου τη ζωή σας. 
11. Βάλτε μέτρο. Ακόμα και τα καλά πράγματα στη ζωή χάνουν την ουσία τους σε ανεξέλεγκτες ποσότητες. 
12. Εξασκήστε την ευγνωμοσύνη. Πάρτε λίγο χρόνο και σκεφτείτε όλα αυτά για τα οποία είστε ευγνώμων. Πείτε μικρά ευχαριστώ.
13. Βοηθήστε τους άλλους. Δώστε λίγο από όσο χρόνο ή υλικά αγαθά έχετε. Ή απλώς, προσπαθήστε να είστε ευγενικοί και εξυπηρετικοί στην καθημερινότητα.Φερθείτε όπως θα θέλατε να σας φερθούν λοιπόν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...