Γυναικεία Κατάθλιψη και Καφεΐνη: ενδιαφέρουσα έρευνα.

Είναι γνωστό ότι η κατάθλιψη πλήττει δύο με τρεις φορές περισσότερο το θηλυκό γένος. Γιατί οι γυναίκες τείνουν να αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου; Είναι μία ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί από την έρευνα, παρόλα αυτά θεωρείται ότι για το υψηλό ποσοστό καταθλιπτικών γυναικών ευθύνεται ένας συνδυασμός προδιαθεσιακών, ατομικών και κοινωνικών παραγόντων: το γενετικό μας "κληροδότημα", βιολογικοί παράγοντες, ανωμαλίες στη δράση των νευροδιαβιβαστών, το στρες των κοινωνικών ρόλων αλλά και οι ορμονικές διεργασίες έχουν επισημανθεί ως παράγοντες που συντελούν στην εκδήλωση της κατάθλιψης. Σε αυτά φυσικά θα πρέπει να προσθέσουμε τα σημαντικά επώδυνα γεγονότα της παιδικής ηλικίας και τις τραυματικές απώλειες ή κρίσεις ζωής που έρχονται αργότερα.

Αν και σήμερα γνωρίζουμε αρκετά για την επιδημιολογία, τις αιτίες και τις θεραπείες της κατάθλιψης, οι έρευνες έχουν ως τώρα δώσει λιγότερη έμφαση στους παράγοντες πρόληψης. 
Επιστήμονες από το τμήμα Δημόσιας Υγείας του Harvard και του Columbia στις HΠΑ, έβαλαν στο μικροσκόπιο 51000 γυναίκες για 24 χρόνια μελετώντας την επίδραση της καφεΐνης στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης κατάθλιψης. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα φλυτζάνια καφέ (καφέ που περιέχει καφεϊνη, όχι decaffeine) την ημέρα έχουν μειωμένο κίνδυνο να πάθουν κατάθλιψη μακροπρόθεσμα. 
Τα αποτελέσματα ωστόσο παραμένουν ερευνητικά και μένει να επιβεβαιωθούν με περαιτέρω έρευνες προκειμένου να υπάρξουν αποδείξεις ότι πράγματι η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...