Δέκα πιθανά σημάδια έντονου στρες.

Το στρες είναι μία νοητική και ψυχολογική αντίδραση του οργανισμού σε καταστάσεις (εσωτερικές ή εξωτερικές) που ξεπερνούν τα όρια της αντοχής μας. Δεν βιώνουν όλοι οι άνθρωποι το στρες με τον ίδιο τρόπο όπως επίσης δεν επηρεάζονται εξίσου από αυτό. Παρόλα αυτά, για πολλούς ανθρώπους το στρες μένει ανεξερεύνητο και βρίσκει δίοδο και έκφραση μέσα από συμπτώματα που εκδηλώνονται στο ίδιο το σώμα. Υπάρχουν σωματικές καταστάσεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είμαστε περισσότερο στρεσαρισμένοι από ό,τι πραγματικά πιστεύουμε. 

1. Πόνοι στο σώμα. Τα συναισθήματά μας μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική μας κατάσταση. Συγκεκριμένα πόνοι στον αυχένα, στους ώμους και τις πλάτες συνδέονται ιδιαίτερα με υψηλά επίπεδα στρες. 
2. Συχνές και έντονες μεταπτώσεις στη διάθεση. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ξαφνικός θυμός και τα ξεσπάσματα χωρίς προφανή σημαντικό λόγο. 
3. Δυσκολία συγκέντρωσης. Το βρίσκετε όλο και πιο δύσκολο να ολοκληρώσετε μία δραστηριότητα, ξεχνάτε τις υποχρεώσεις σας, αφαιρείστε πολύ συχνά και το μυαλό σας "περιπλανιέται". 
4. Διαταραγμένος ύπνος. Το στρες επηρεάζει ιδιαίτερα την ποιότητα του ύπνου μας. Δυσκολία να αποκοιμηθείτε (με αίσθημα ανησυχίας), συχνές αφυπνίσεις, ξύπνημα με αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης. 
5. Πονοκέφαλοι. Συχνότεροι ή διαφορετικοί πονοκέφαλοι απ' ό,τι συνήθως μπορεί να υποδεικνύουν υψηλό στρες. Ιδιαίτερα πονοκέφαλοι που εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου συνδέονται με στρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. 
6. Συχνές ιώσεις και κρυολογήματα.  Αρρωσταίνετε συχνότερα απ' ό,τι συνήθως και "αρπάζετε" όλα τα μικρόβια που κυκλοφορούν. Οι επιδράσεις του παρατεταμένου στρες στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι αποδυναμωτικές για την υγεία μας. 
7. Διαρκής ανησυχία. Το αίσθημα ανησυχίας χωρίς συγκεκριμένη πηγή είναι πολύ χαρακτηριστικό έντονου και παρατεταμένου στρες. Αισθάνεστε ανησυχία, ένταση, κακή προδιάθεση κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας χωρίς να ανησυχείτε για κάτι συγκεκριμένο.
8. Πόνος στα σαγόνια. Μπορεί να σημαίνει ότι σφίγγετε τα σαγόνια σας ή τρίζετε τα δόντια σας κατά τη διάρκεια της νύχτας (το τρίξιμο των δοντιών ονομάζεται βρουξισμός), μία κατάσταση που επιδεινώνεται σημαντικά σε περιόδους άγχους. 
9. Έλλειψη χρόνου. Ό,τι και να κάνετε, συσσωρεύετε διαρκώς εκκρεμότητες, οι μέρες μοιάζουν "μικρότερες" απ' ό,τι συνήθως και ο χρόνος σας μοιάζει πολύ λίγος για να κάνετε τα πράγματα που έχετε προγραμματίσει. 
10. Περίεργα όνειρα και εφιάλτες. Το στρες εκφράζεται μέσα από τα όνειρα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όνειρα που συνοδεύονται από συναισθήματα τρόμου, πανικού, καταδίωξης και έντονου άγχους σας υπενθυμίζουν ότι κάτι στην καθημερινότητά σας δεν πάει καλά.  

Διαβάστε επίσης: 

Αντιμετωπίζω το στρες: ανακαλύπτω τις στρεσογόνες πηγές.

Αντιμετώπιση άγχους: Η οργάνωση "διώχνει" το άγχος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...